Zie Multiple Sclerose Zo 

                                                          

Hier heb ik de bewuste brief geplaatst zo dat diegene die hem nog nooit heeft gelezen eens kan zien waar het over gaat.

 

Hallo Hier komt mijn briefje.Ik heb het al jaaaaaaaaaren geleden geschreven (1989) maar het is echt nog steeds van kracht. Door de komst van Internet is de brief niet mee nodig. Vanaf die tijd ben ik echt geen millimeter achteruit gegaan. (zonder medicijnen). Ga als je het leest niet direkt op je achterste benen staan maar lees rustig even door.

groetjes van Pat

ZEGT HET VOORT, ZEGT HET VOORT

Hallo
Eigenlijk zou ik het wel van de daken willen schreeuwen. Maar dan denkt men dat ik helemaal knots geworden ben. Dat zal toch wel want ik heb een theorie over ms die men zeker heel gek zal vinden.

Ik denk dat ms niets meer is dan een allergische reactie of misschien kun je beter zeggen een
voedings-intolerantie.

Een reactie die je krijgt na het eten van o.a. chocolade of andere cacaoproducten. Ik heb dit dus zelf ondervonden anders zou ik het niet zo scherp stellen.( nb:Zou je zo goed willen zijn om niet direkt te stoppen. Ik krijg namelijk meestal de klacht van:" ik eet nooit chocolade' maar als je verder leest gaat het dus niet ALLEEN om chocolade Maar alles wat je eet of drinkt. En dat kan voor iedereen iets anders zijn)

 

Toen ik in 1989 in het ziekenhuis lag met verlammingsverschijnselen en er MS uit de bus kwam, heb ik het eigenlijk zelf ontdekt. Ik was vanaf mijn middel helemaal verlamd en ook mijn hoofd en gezicht deden mee. Alleen als ik een stuk chocolade at werd de verlamming in mijn gezicht erger en ebde dan na een uurtje weer weg. Eerst nam ik daar weinig notitie van omdat ik chocolade zo verschrikkelijk lekker vond, maar omdat het vervelende gevoel zo vervelend was ben ik er toch met de neuroloog over begonnen. Die zei me dat ik gewoon door kon gaan met het eten ervan omdat ze het niet zo schadelijk vond.

 

Alleen de revalidatiearts zei me dat hij, van een arts , het
jaar daarvoor een lezing had gehad. De arts vertelde dat MS, volgens haar, aangewakkerd wordt door cacaoproducten. De revalidatiearts vond dit een raar verhaal, maar keek toch vreemd dat ik hier niets van wist en hetzelfde vertelde. Zijn advies om er dan een poosje mee te stoppen heb ik nagevolgd ook omdat ik daardoor mijn "gezichtspijn" niet meer zo voelde. Wel knapte ik erg op en leerde weer helemaal lopen.

Ik kwam dus uit mijn rolstoel. Nog had ik eigenlijk niet het idee dat het door de chocolade kwam. Ik nam kontakt op met die "chocolade arts ",die me vertelde erg blij te zijn dat ik het zelf had ontdekt. Zij vertelde me over de allergie theorie.

Ze zei dat de galbulten die een mens krijgt bij allergie nu zitten in het centraal zenuwstelsel in plaats van op de huid. Dit vind ik een heel aannemelijk verhaal. Ze vertelde ook dat haar moeder ms had.Thuis at haar moeder verschrikkelijk graag chocolade. Toen ze in Indonesie woonden was ze er slecht aan toe. Daar kwamen ze in een kamp van de japanners terecht.Het was er verschrikkelijk en omdat er daar haast niets te eten was ging juist zij zich beter voelen.

Ik probeer nu al vanaf die tijd om de MS-patiënten ervoor te waarschuwen. Want ik weet en voel ook dat het waar is. Er zijn behalve chocolade waarschijnlijk nog meer dingen waar een MS-patiënt niet tegen kan, Maar ik kan er wel tegen of ik eet het niet omdat ik er niet van houd. Bijvoorbeeld koffie, rode wijn en vis. Het gaat bij mij ook helemaal fout bij het eten van sinaasappels ( die zijn toch zo gezond? Nou voor mij dus niet) en nootmuskaat. Maar ik geef toch chocolade de grote schuld.

Luister in ieder geval goed naar je lichaam.

Die weet wat je kan verdragen en wat niet.
Je voelt het op een gegeven moment wel .

Men kan mij geregeld in MS-chatrooms op internet vinden. Daar "praat " ik met ms patienten uit Amerika, Australie, Nieuw Zeeland en nog veel meer landen. En dan ontmoet ik zelfs kinderen van 16 jaar met MS en dan bloedt mijn hart. Daar vinden ze me ook een rare snuiter en geloven me vaak niet. Ze zeggen dat ze de chocolade nodig hebben voor de seks. Ze krijgen er meer energie door.

Weet je, ik heb er vaak over nagedacht maar ik zou het denk ik ook niet gauw doen als ik het niet wist en een rare snoeshaan mij dit zou vertellen. Stel je voor : Mij mijn chocolade afnemen, wat denken ze wel? MAAR....... mensen die het doen hebben er erg veel baat bij. Ik schrijf vaak mensen aan die ms hebben per computer en vertel iedereen die het horen wil, hoe ik er over denk en wat mijn bevindingen zijn. Helaas is er niet gauw iemand die het zal doen. De meeste mensen hebben liever zware medicijnen of therapiŽn omdat hun neuroloog hun dat voorschrijft. Het is erg duur en ook nog heel slecht voor je lijf. Ik heb zelfs al gehoord van mensen die chemotherapie krijgen. Niet dat het helpt, maar de heren doktoren hebben het weer eens geprobeerd en die arme mensen worden er wel weer voor gebruikt.................. CHEMOTHERAPIE !!kun je nagaan!!!!!!Dacht eigenlijk dat dit andere doeleinden had! De nieuwste therapie is nu beenmergtransplantatie. Ach Ach. Ook weer een probeersel?

Veel MS-patiënten willen het vaak niet proberen omdat chocolade zo lekker is of omdat de arts zegt dat het niet helpt en er echt helemaal niet achter staat.

Het is heel gek maar als ik nu zou schrijven dat ik een heel goed medicijn weet tegen ms dan rent vandaag nog iedereen naar de dokter om dat middel ook te krijgen maar als ik ze dit vertel , doet niemand er wat aan en staan ze er zo sceptish tegenover.

Het vertellen erover word me zelfs niet altijd in dank afgenomen. Laatst werd me verweten dat ik de mensen heel onzeker maak en dat het mijn schuld is als ze gekke dingen gaan doen Dat is dus helemaal mijn bedoeling niet Ik wil alleen iedereen waarschuwen. En of ze het doen moeten ze zelf weten. Ze doen het uiteindelijk voor zichzelf en niet voor mij.

Vaak hoor ik het verhaal dat er haast geen chocolade word gegeten maar "haast geen" is toch een beetje. Of als men mij verteld dat ze geen chocolade eten en ik vraag of ze niet van bonbons houden of van chocoijs of chocopudding dan staan ze met een mond vol tanden.Cacao zit namelijk in een heleboel dingen,ook verstopt en je moet het echt goed zoeken.Laatst hoorde ik zelfs dat het ook in jus kan zitten. Ik eet helemaal geen chocolade meer omdat ik het nu eng vind . Moeilijk? Ja, zeker als er een mars of een andere lekkere reep voorbij komt loopt het water me enzo.......mmmmmmmmmmmmmm.
Maar ik zou het toch niet meer durven. Een paar jaar geleden was ik op een rommelmarkt en daar zag ik twee dames in een electrisch karretje en ik zag aan hen dat ze ms hadden. Eindelijk bij het restaurant had ik ze te pakken. Ik wilde ze waarschuwen En ....... ja hoor ze zaten achter een kop heerlijke warme chocolademelk en ze aten een chocokoek. Ik ging naar ze toe en vertelde mijn verhaal en weet je wat???????? ZE WISTEN HET, MAAR VONDEN HET ZO LEKKER ( bij deze woorden schreeuw ik).

Het spijt me het te moeten zeggen maar soms heb ik het gevoel dat mensen het vaak heerlijk vinden om "iets" te hebben . Ze kunnen dan lekker klagen. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen.

Mijn buurman waarvan de vrouw ook ms had en die ik ervoor waarschuwde zei : ach laat haar toch die paar chocolaatjes die ze per maand eet. Anders heeft ze helemaal niets.

Ja het is heel moeilijk, maar zeker de moeite waard om het te proberen.Echt te proberen.
De meeste mensen houden het twee weken vol en vinden zichzelf een hele Piet maar grijpen dan toch weer naar de hagelslag als ze niet gelijk uit hun rolstoel springen.Het gaat natuurlijk allemaal niet zo snel en je moet het echt volhouden. Misschien wel je leven lang. Maar er zijn nog zoveel andere lekkere dingen die je ervoor in de plaats kan nemen. Denk gewoon aan de dingen die je wel hebt en niet aan de dingen die je niet hebt.

Ik heb daarna nog een keer een grote "aanval" gehad en denk dan aan de vele dropjes die ik heb gegeten met misschien een beetje cacao erin. Ik was toen heel erg ziek .Kon niet meer slikken dus ook niet eten en drinken , ik kon niet praten en ook niet lopen, ik had een constante tremor van mijn hoofd en ik kon ook vrijwel niets meer zien. Dat is nu allemaal weer helemaal goed gekomen . Ik hoop en denk toch dat ik het nu beter in de hand heb. Ik ben er nu weer helemaal en dat geeft me echt een kik en dat wil ik zo verschrikkelijk graag voor iedereen.

De MS gaat er niet van weg maar je voelt je zeker veel beter. Als je al heel lang MS hebt kunnen er wel zenuwbanen beschadigd zijn die niet meer beter worden zodat die functies niet meer terug zullen komen. Zenuwbanen die niet beschadigd zijn daarvan kunnen de functies wel terug komen. Je zult er zoals ikzelf goed van opknappen zodat het leven weer aangenaam wordt.

                                                                      

En ....... luister niet naar al die goedbedoelende mensen en ook artsen die zeggen dat het onzin is. Jij hebt ms en de dokter niet. Laat ze toch kletsen. Er zijn zelfs artsen die hier vanaf weten maar het niet vertellen omdat ze het maar raar vinden . Jammer genoeg laten ze hierdoor de keus vaak niet aan de patient zelf. Ik zou zeggen DOE HET, het kost niets. Altijd heb ik er een hekel aan gehad dat er mensen zijn die al oordelen voordat ze het geprobeerd hebben.
Het is moeilijk om dat te accepteren en nu weet ik al dat het commentaar niet van de lucht is. Maar......... Ik wens jullie heel veel succes en sterkte toe. Ik schreeuw het van de daken:" Het helpt , probeer het maar eens". Heel veel groeten Pat

Ps het schijnt zo te zijn dat in tabak ook cacao verwerkt zit. De tabaksfabrikanten hebben dit onlangs gepubliceerd.
Dus.............. roken is ook niet goed voor MS-patiënten

Hier vertel ik wat ik niet begrijp

Enkele reacties op deze brief

Hallo Pat, ik heb ooit je verhaal gelezen.
Neem nooit geen chocolade ed. meer. Ik las al de berichten op het Schering mb. Ik voel me veel beter. Met de kerst kreeg ik een soort van vruchtengebak voorgeschoteld, absoluut geen cacao zei men. Ik at het op, heerlijk was het. 's Avonds was ik hondsberoerd, de dag erop was alles goed. Ik heb zelf zo'n gebakje gekocht, uitgepulkt, en ja in de binnenkant zat slagroom met cacao. Dus niets geen inbeelding, ik wist het immers echt niet wat ik op had. Vriendelijke groet, Irene

Thursday, January 18, 2001 3:59 PM Subject: Re: hallo Hallo Irene Dank voor je reactie over de cacao Ik ben zo verschrikkelijk blij. Niet dat je niet lekker was van de cacao maar dat er nu eindelijk eens iemand is die het met mij eens is Ik wil dan ook vragen of ik jou mailtje mag gebruiken om andere mensen te laten lezen om hen te laten zien dat ik maar wat klets. Laat het me aub weten dan ga ik er gauw mee aan de slag. Groeten Pat

Hallo Pat, natuurlijk mag je mijn mailtje gebruiken.
Ik weet dat je echt niet zomaar wat kletst, ik ben je dankbaar dat je jou verhaal in de openbaarheid hebt gebracht. Groet, Irene

Beste P.A Het is al een tijdje geleden dat je me gemaild hebt, maar ik wil je nog bedanken voor je reaktie. Sterkte toewensen ook . Ik heb laatst weer eens (om te proberen sinds 1 maand) een kopje chocolademelk gedronken.... en je raad het al... het ging meteen branden in mijn benen. Ik heb weinig contact met andere MS patienten.Eenmaal ben ik bij een bijeenkomst geweest. Zelf ben ik erg bezig met alternatieve geneeswijzen.Nu is er weer nieuws over vit.D. Wist je dat al? Ben je ook geabbonneerd op het MS nieuwsblad? Tot schrijvens of tot ziens... Hartelijke groeten van een MS lotgenoot, die ook is gestopt met Choc. C. Sent on 01/16/2001

lHallo Pat; lHallo Pat; Hartelijk bedankt voor je bericht en wat jij mailt, klopt.Ik heb het zelf ondervonden dat de vermoeidheid verminderde door geen chocola, suiker,zoetstof en visproducten te gebruiken. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een dieet dat gezond is voor ms patiŽnten en kwam uit bij het Evers dieet.Dit dieet werkt dus echt, maar dat kan je aan andere ms patienten vertellen zo hard als je wil, het heeft geen effect. Zij gebruiken liever medicijnen, want als het over verandering van eten gaat zeggen ze; De dokter praat daar nooit over en als ik er iets over vraag, zeggen ze dat het niet bewezen is. Maar er zijn gelukkig wel mensen die er iets voor over hebben om zich beter te voelen.Ik blijf in ieder geval zo doorleven en hopelijk blijven verdere klachten heel lang uit. Ik hoop ook dat het jou goed gaat en misschien wel tot mails. Groetjes Els.....

Pat, Ik heb getekend. Werkt volgens mij echt. Ik voel me sterker, loop beter en mensen zeggen spontaan dat ik er goed uit zie. Bedankt voor je duwtje. Ik ben echt benieuwd naar de toekomst. "Normaal" nu ongeveer een chub (elk halfjaar). Groetjes JanHartelijk bedankt

LET EENS OP JE VOEDING

Met deze homepage ben ik haast elke dag bezig. Kom snel weer eens terug misschien staat er weer iets nieuws voor je in. En........ misschien kun je eens iets in mijn gastenboek schrijven. Dank je wel.

 


lees in mijn:
Gastenboek deel 1(januari 2003 t/m december 2003)
Gastenboek deel 2
( januari 2004 t/m december 2004)
Gastenboek deel 3 ( januari 2005 t/m december 2005)
Gastenboek deel 4
 ( januari 2006 t/m december 2006)
Gastenboek deel 5   ( januari 2007 t/m december 2007)
Gastenboek deel 6
  (februari2008 t/m december 2008)
Gastenboek deel 7  (januari 2009 t/m december 2009)

 

Soms hebben jullie vragen die ik misschien kan beantwoordenHier vind je de index van mijn site. Misschien heb je wat over het hoofd gezien.Terug naar welkom