zie MultipleSclerose zo                                                                         
Per 1 januari 2009 begin ik aan GASTENBOEK 7
 
Zoals ik in mijn gastenboek in december heb geschreven :

Laten we deze site toch alsjeblieft in ere houden. Het is zo belangrijk voor elke MS patiënt. Want ik weet zeker, wie dit gaat doen gaat zich veel en veel beter voelen.

Ik wens jullie een shubvrij 2009 toe en ik weet dat dat kan.

Schrijf me ajb eens hoe het met je gaat. Dat is leuk voor mij om te weten maar ook voor elke nieuwe MS patient die kan zien dat het werkt.

 

03-01-2009

Pat,

Ook ik heb het laten liggen om te reageren. Als ik jou site niet had bezocht had het met mij wellicht ook anders voorgestaan.
Het is nu ruim 2 jaar geleden dat ik de diagnose kreeg. Al vrij snel daarna kwam ik op jouw site en heb het serieus genomen. De Dr. Maas lijst is mijn leidraad. Ik pas zoveel mogelijk op met de voedingsmiddelen op die lijst. Koffie lust ik niet, chocola heb ik echt moeten afschrijven wat erg jammer is, maar waar ik wel merkbaar last van had. Ook ik heb nooit last gehad van een alles overheersende moeheid, op één avond na vrij snel na de diagnose.
Nu gaat het prima met me. Soms een licht aanvalletje, dan ziet nog steeds niemand wat aan me en kan ik eigenlijk alles nog (werken, huishouden draaien). Heb ik wat gevoelsstoornissen en ben dan met name in de onderarmen wat onrustiger. Als het gewoon goed met me gaat heb ik hooguit wat last van tintelingen in handen en voeten en kan ik bijvoorbeeld mijn vingers niet lang stilhouden. Maar hé, het typen lukt me nog zoals vanouds.

Pat, ga door met je werk. Je doet het niet voor niets. Ook degene die jou en jouw site wel gevonden hebben, hebben af en toe bevestiging nodig dat ze op de goede weg zitten. Even een paar (oude) reakties lezen en we zijn weer opgepept.

Elly

08-01-2009

Lieve Pat,

Ook voor jou en alle sitebezoekers nog de allerbeste wensen, op een gezond en gelukkig 2009 met veel reacties in het gastenboek!

Hier gaat alles prima, in de decembermaand was het wel lastig om alle lekkere chocola- en speculaas dingen te laten staan, maar heb eigenlijk niet of nauwelijks gesmokkeld. Nog een maand of 1,5 tot aan de bevalling en dan ben ik benieuwd of ik mij net zo goed zal blijven voelen, aangezien er toch een hoop hormonen uit je lijf verdwijnen die toch ook wel een positieve uitwerking schijnen te hebben op MS. Maar ik heb er vertrouwen in, en heb als referentie de eerste maanden dat ik het dieet volgde en niet zwanger was, en toen voelde ik mij goed! Wegens de zwangerschap levert het laten staan van alcohol weinig problemen op, maar met de feestdagen heb ik toch een keer een half glas wijn en een half glas champagne gedronken, en de volgende ochtenden voelde ik die vervelende MS-spanning, alsof je lichaam kortsluiting heeft, erg prikkelbaar. Niet meer doen dus. 

In de tussentijd nog getracht wat mensen te 'bekeren', maar helaas, sommigen gaan toch voor de oppeppende (en uiteindelijk uitputtende) werking van bepaalde voedingsmiddelen zoals koffie, wat ze dan nodig zouden hebben om scherp te worden. Nou begrijp ik dat ergens wel als je cognitieve klachten hebt, maar je hoeft het maar een weekje te laten staan en je bent al afgekickt. Ik hoorde ook van een jongen die al erg gezond at, niet snackte, en geen kant en klare voeding at. hij had echter wel het idee dat zijn lichaam niet tegen een teveel aan vitamine c kon, en kiwi en sinaasappels was teveel. Ik heb hem gevraagd de sinaasappels eens even te laten staan, en 'voor mij' wilde hij dat wel proberen. Ik gaf aan dat hij het niet voor mij maar voor zichzelf moest doen. Hij voelde zich idd beter zonder sinaasappels! 
Nu weet ik dat jij ook slecht tegen sinaasappels kan, geldt dit bij jou ook voor andere citrusvruchten zoals citroen, mandarijnen en limoen? Ben benieuwd.

Hou je iig op de hoogte en hoop weer veel reacties te mogen lezen dit jaar.

Groetjes Eveline

09-01-2009

Hallo lieve lieve Pat

Ik schaam me echt. Ik heb je niet meer geschreven. Heel toevallig ging ik voor een kennis in je gastenboek kijken en daar zag ik jouw oproep staan. Inderdaad heb ik je nooit meer wat laten horen omdat het gewoon waanzinnig goed met me gaat.Ik zal je vertellen dat er dagen voorbij gaan dat ik er helemaal niet meer aan denk dat ik MS heb. Het is nu al bijna 6 jaar geleden dat ik de diagnose MS kreeg. Ik was er helemaal kapot van. Ik liep slecht en had pijn. Mijn ouders waren ook radeloos. Toen hoorde ik van jouw site en ik vond het allemaal maar een raar verhaal. Ik at in die tijd heel veel chocolade. Maar ik ben er toch aan begonnen.

In het begin vond ik het best moeilijk vooral de chocolade en sommige E nummers in bijvoorbeeld de chips.Maar toen ik merkte dat ik vooruit ging lukte het. Ik heb je daana nog wel een paar keer geschreven voor het gastenboek maar dat is verwaterd. Sorry.

Het gaat nu in ieder geval hééééééél goed met mij. Ik werk gewoon en sport veel. Ik ben echt heel blij dat ik jouw site toen heb gevonden maar vooral dat je me altijd hebt geholpen met je advies via mailtjes. Je hebt me altijd gestimuleerd om door te gaan ook al zag ik het niet meer zitten. Je bleef me altijd moed geven. Maar wat ik vooral in je bewonder is dat je dit al jaren doet zonder er een cent voor te verdienen. Er zullen heel wat uren van jouw tijd inzitten. Ik denk niet dat daar veel mensen bij stilstaan. Er zijn zoveel therapeuten die van allerlei "methoden" hebben om mensen "beter" te maken. Jij doet het op jouw manier om mensen met MS écht te hélpen. Ja dat vind ik geweldig. Zulke mensen kom je maar weinig tegen en dat verdient een grote pluim.

     PLUIM PLUIM PLUIM!!!

Lieve Pat ik ga je weer schrijven hoor. Ga zo door en nogmaal duizend maal dank

Een knuffel van Babette

19-01-2009

Met de feestdagen heeft mijn onderbewuste mij weer iets duidelijk gemaakt:
Het volgende gebeurde: kaneel, zonnebloemolie, E621, oregano, gember zijn
middelen die niet goed voor me zijn.
 
Toch heb ik, zonder eerst de voordelen (van het eten daarvan) tegen de nadelen af te
wegen, (wat ik normaal wel altijd doe) deze artikelen gekocht en zelfs flink gegeten.
Pas na een tijdje drong tot mij door, dat de verergering van mijn klachten hier
wel eens aan te wijten konden zijn.
 
Dat was me totaal ontschoten (?????????) ik snapte er eerst niets van.
 
Deed IK dat??? ik die altijd zo oplet wat ik eet en drink?
 
Waar ik echter van overtuigd ben is, dat het lichaam weet wat goed voor me is,
"mijn onderbewuste" en omdat ik niet luisterde naar de "rustvraag" zorgde mijn lichaam
dat ik dingen ging eten waar ik slecht op reageer.
De klachten zorgen er dan vanzelf voor dat ik rust neem, al was het maar om erger te
voorkomen.
Nu, na 2 weken heb ik nog steeds last van de verergering van mijn klachten.
 
Gelukkig zorgde hetzelfde "onderbewuste" er voor, dat ik de naam van deze site weer
tegen kwam zodat ik weer even met mijn neus op de belangrijkheid van het dieet werd
gedrukt.
Ik neem me voor beter op te letten wat mijn lichaam wil en wens dat iedereen ook toe
voor 2009.
 
groetjes,
lilian:)

21-01-2009

Hoi Pat,

ik heb al heel vaak de site bekeken, helemaal toppie! Ik heb in juni 2008 de diagnose MS gekregen en dacht direct aan voeding. Doordat ik direct op internet ben gaan zoeken ben ik ook niet aan de medicijnen gegaan ik heb alleen de preventieve 3 daagse infuusbehandeling gehad en ook een lumbaal punctie. Achteraf las ik dat dat ook al schadelijk is, helaas. Ik ben erachter dat ik erg gevoelig ben voor een heleboel voedingsstoffen ik ben ook in behandeling bij een orthomoleculaire arts waardoor ik sneller mijn puzzel ontrafel en geen tekorten krijg.
Ik ben 32 jaar en dansdocente en pilates trainer dus fysiek optimaal functioneren is voor mij zeer belangrijk. Ik was in de zomer een lichamelijk wrak maar ben daar helemaal uitgeklommen en heb alleen nog tintelingen in vingers en tenen. Ik weet ook niet of dit gewoon vanaf nu bij me hoort of dat er toch nog iets is waar ik niet tegen kan??

Ik kom ook veel mensen tegen die mij een naief schaap vinden omdat ik denk het wel op te kunnen lossen met voeding, af en toe wel vermoeiend alsof je je de hele tijd moet vernatwoorden voor je keuzes. Mensen geven dan ook als reactie "oh fijn voor je je hebt dus niet de erge variant van de ziekte...."
Ik voel me dan ook erg gesteund door jouw site! Helemaal geweldig dat je dit hebt opgezet voor alle mensen die ook een andere oplossing zoeken voor hun ms dan medicijnen!

Groetjes Sylvia

28-01-2009

Hallo Pat (van patricia of van Patience, laatste lijkt me wel van toepassing indien jezelf ook MS hebt),
 
Ik ga de mail doorsturen naar een vriendin, haar vader heeft MS en wordt steeds slechter.
Soms denk ik dat hij het niet onder ogen wil zien. Maar ja, wie ben ik, ik heb ook nooit aanvaard dat mijn oudste dochter zeer ernstig meervoudig gehandicapt was.Vind aanvaarden en acceptatie zulke passieve woorden.Ik zei altijd `ik leef ermee` ik bedoel het is een gegeven en dat was al moeilijk genoeg.
Door mijn ervaringen in het gehandicapten circuit weet ik dat voedsel veel invloed kan hebben op iemands welbevinden.
Dus ik heb het met goede moed doorgestuurd en zal het zelf ook lezen.
Mijn jongste zoon heeft Sotossyndroom met PDDNOS en ADHD en ook daar kun je met dit soort dingen soms goed uit de voeten, Hij heeft nu Ritalin maar dat doet niet genoeg en is toch weer chemische rotzooi dus daar wil ik weer vanaf.
Nou gooi ik meteen mijn halve leven in deze mail maar even om aan te geven dat ik er soms ook mee bezig ben.
Bedankt voor je info.
 
Groetjes,
Carla

31-01-2009

Hoi Pat
Met genoegen lees ik je site.
Bij mij is vrijdag 23 januari '09 MS geconstateerd.
Nu vallen vele dingen op zijn plek.
En ben door het lezen van je site voorbereid op de afwerende houding van artsen.
Ze waarschuwde me dat ik maar niet op internet moest gaan kijken.
Omdat dat me in de war kon brengen.
Ik ben de laatste twee jaar er bezig met mezelf.
Luisteren naar mezelf. Het kan niet zo zijn dat ik mezelf dus niet kan helpen, en medische hulp daarbij nodig zou hebben.
Ik stuitte optijd op je site. Het sprak me erg aan.
Want ook ik ben een chocolade verslindster.

Ze waren voor mijn gevoel ook erg vaag over de werking, en het effect van de medicijnen.
Over 10 weken word ik terug verwacht bij de neuroloog.
Mijn tijd dus om cacao vaarwel te zeggen en aanverwante stoffen te omzeilen.
Ik begrijp het, het is niet de makkelijkste weg, maar wil er voorgaan.
Ik wil mij lijf niet verzieken met medicijnen!

Dank je voor de eye-opener!
Ik laat je horen. Lieve groet: Desire

06-02-2009

Hallo Pat ik had je site nog niet gelezen en gisterenmiddag heb ik een  mars geeeten en in de loop van de avond wordt ik moe en mij spieren ging zeer doen.
Terwijl ik weken niks heb gevoeld en ik dan  de diagonose ging twijfelen.
Mijn linker arm daar kreeg ik ook minder gevoel in.
In de mnd dec. heb ik erg veel last ervan gehad maar toen ik jou artikel zat te lezen en het wooord marsepijn zag dacht ik ja ik heb een half varken van marsepijn op zitten eten in die mnd.
Ik zal je op de hoogte houden  ik hoop echt dat het helpt.
Ik wens je het aller beste je hoort van mij.
Bedanktlieve groeten Merel

12-02-2009

Hallo Pat,

ik ben weliswaar geen MS-patient, maar ik heb last van CVS, Chronisch Vermoeidheids Syndroom. O.a. veel last van extreme vermoeidheid en spier- en gewrichtspijnen. Vorig jaar ontdekte ik bij toeval dat het gebruik van chocola mijn klachten zwaar verergerden. Doordat ik niet goed in mijn vel zat at ik bijna dagelijks chocola. Toen ik erachter kwam dat mijn klachten verergerden ben ik eens gaan experimenteren en bleek dat de verergering van de klachten bijna drie weken (!!) aanhielden na het gebruik ervan. Op internet kon ik hier niets over vinden behalve op jouw site en die van Dr. Maas.

De afgelopen weken heb ik alleen Modifast gebruikt omdat ik flink was aangekomen en de nodige kilo's kwijt moest. In die periode was ik nagenoeg klachtenvrij en kwam ik bij toeval (zondigen met een stukje kaas) achter dat ik ook zwaar reageer op E160b.  
Weliswaar gaat jouw site  over MS, maar ik weet dus uit ervaring dat niet alleen MS patienten baat zullen hebben bij het letten op de voeding waar ze niet tegen kunnen. Het vervelende is dat je sommige dingen niet meer kunt eten, maar aan de andere kant is het heerlijk te weten dat je toch veel zelf in de hand hebt. Deze informatie wilde ik graag even aan je kwijt en ik wens je sterkte met het onder controle houden van je MS en met het goede werk op je site.

Groetjes, Leo

12-02-2009

Aan  iedereen die twijfels heeft , zou ik willen zeggen , er is niets te verliezen enkel te winnen .
Vorig jaar April is de diagnose MS bij mij vastgesteld , ben vrijwel gelijk gaan zoeken op het internet na ontslag uit het ziekenhuis .
Ben nog altijd erg dankbaar dat ik bij deze site van Pat terecht ben gekomen .
Heb vanaf het begin geprobeerd de lijst van dr Maas aan te houden , tussendoor heb ik mezelf getest door regelmatig te zondigen , door een bepaalde stof wel te eten , en hoe mijn lichaam hierop reageerde .
Helaas , de drie lekkerste voor mij , daar reageer mij lichaam heel negatief op , vetsin , ketchup en koffie , waarvan Vetsin wel de grootste boosdoender was , en juist dat zit in heel veel producten verwerkt .
Vorig jaar mei kon ik nauwelijks meer lopen , was chronisch moe , dus werken ging al helemaal niet meer , situatie nu is dat ik voledig aan het werk ben .
Aan het eind van de middag neemt het zicht in de ogen wat af , kan niet meer lezen of zien zoals 's ochtends , verder tintelingen in handen ,maar ben van ver gekomen , en ben Pat dankbaar voor dit resultaat .
Ik vericht zware arbeid , werk als hovenier .
Chocolade lust ik niet , dus heb dit niet hoeven te testen op mijn lichaam , daarin tegen rook ik wel , ook in tabak is cacao verwerkt .
Nu sta ik voor de laatste zware taak , stoppen met roken , waarmee ik hoop dat dit ook mijn laatste klachten zal wegnemen .
Pat tot nu toe bedankt voor alles , en zal je op de hoogte houden van het verloop .

Grt Richard

16-02-2009

ik ben vandaag voor het eerst op je site terecht gekomen. in 2005 is bij mij ms vastgesteld en me wereldtje waar ik in leefde storte echt in net een echtscheiding achter de rug, 2 kinderen,  een eigen zaak waar ik 6 dagen alleen in stond. de zaak heb ik door de vermoeidheid moeten opgeven het ging echt niet meer. ik heb tot 2007 3x opgenomen geweest voor een infuusbehandeling die niet aansloegen ook de rebif die ik heb helpt niet. 21 soorten verschillende medicijnen voorgeschreven en ingenomen  maar dit alles werkt bij mij niet. ik ben moe moe en nog eens moe. ik slaap hele dagen en nachten tussentijds even wakker om me dochter naar school te brengen met de auto en de wekker zetten om weer op tijd om 15.00uur bij school te zijn. Ja erg genoeg blijft ze over omdat ik de kracht niet heb om haar telkens te brengen en te halen.schandalig vind ik het zelf. gelukkig heb ik wel hulpverleners thuis. dankzij mijn vorige neuroloog. ik heb nu een andere neuroloog en die is toch anders dan me vorige neuroloog. het belangrijkste verschil is en dat verbaasde me dat hij niet wist waar ik al die medicijnen voor moest gebruiken want ze waren toch echt niet voor ms bedoelt. hij adviseerde me dus ook om met alle medicijnen te stoppen en er is een afbouwschema gemaakt. Kan gelukkig wel vertellen dat ik meer ruimte krijg in mijn kasten haha ik was een apotheek. ik heb gelukkig geen last van het afbouwen van de medicijnen. waar ik in de loop van de jaren en vooral naar de 3 infuuskuren waardoor ik zo'n 40 kilo ben aangekomen om die er weer af te krijgen. volgens mij nieuwe neuroloog is mijn ms nu stabiel waar ik natuurlijk heel blij om ben. maar heeft iemand tips om die 40 kilo er weer af te krijgen en dat ik weer meer energie krijg.

je mag trots zijn met je site.

groetjes henriette 

24-02-2009

hoi pat,
 
Ik heb alweer een tijd geleden contact met je gehad..
Ik ben ondertussen 19 en heb al weer 3 jaar ms.
Het gaat sinds het dieët nog steeds harstikke goed met mij.
Af en toe heb ik nog wel is een beetje last van moeheid of tintelingen maar dan weet ik niet waar het vandaan komt.
Ik heb alleen een vraagje, want ik eet soms wel is etenswaren uit bakjes of blikjes maar nu staat daar vaak op dat er kalium sorbaat ook wel als E202 of E252 aangeduid, is dit nou ook een nummer wat je niet mag eten? Ik hoop dat je me verder kan helpen want dan moet ik toch nog aardig wat veranderen in mijn voeding.
Ja, ik hoop dat het altijd zo goed blijft gaan, want een paar mensen die ik ken en ook MS hebben gaat het heel slecht mee en als ik dan het dieët aanbeveel zeggen ze: dat doe ik niet want dat is het enigste wat ik nog heb...echt onbegrijpelijk maarja dat soort mensen blijven er altijd.
Bedankt voor dat ik mij nog steeds zo goed voel!!
Groetjes, Irma

Note Pat: Even op je vraag terug komen want er zijn meer mensen die hier mee worstelen. Er zijn jammer genoeg geen regels voor de E nummers. De ene persoon kan er niet tegen en de andere wel. Dat is wel een beetje lastig dat kan ik begrijpen.  Alleen als je je er niet  goed van voelt is dat niet goed voor jou. Zo is de regel. Er zijn mensen die makkelijk naar een chinees restaurant kunnen gaan en er zijn er die er verschrikkelijk ziek van worden. Voor iedereen is dat anders.

Als jij het gevoel hebt dat die kant en klare voedingen niet goed voor je zijn raad ik je aan om het eens een tijdje anders te doen.  Ik hoor wel vaker dat mensen last hebben van die maaltijden dus kan dat voor jou ook best zo zijn. Er word ten slotte allerlei rommel ingestopt.

Je hoeft me echt niet te bedanken dat je je zo goed voelt. Dat heb je helemaal aan jezelf te danken. Ik heb daar niets voor hoeven doen. Wees maar hardstikke trots op jezelf. Jij kunt het en jij zorgt ervoor dat jouw MS niet verder gaat.

26-02-2009

Lieve Pat,

Vrijdag 13 februari ben ik bevallen van onze zoon Rik. Erg dapper van hem dat hij op die dag geboren durfde te worden;-) Het is een mooi, lief, gezond kereltje.
Ondanks dat het een vrij pittige bevalling was (weeënstorm, vacuümverlossing) voel ik mij goed, een terugval heb ik nog niet gehad en voel ik ook niet aankomen. Natuurlijk ben ik moe door het slaapgebrek maar met MS heeft dat niets te maken. Heb gelukkig ook helemaal geen trek in chocola.
Dankjewel voor de peptalk die je steeds gegeven hebt tijdens mijn zwangerschap!

groetjes Eveline

19-03-2009

Hallo Pat,
even een berichtje hoe het gaat met me.
Ik ben nu 2 weken bezig en het is heel goed vol te houden, wel heel goed opletten met boodschappen doen.
Het gevoel is iets beter zoals ik al schreef, de stijfheid van mijn voeten is ook minder.
Ik heb geen behoefte aan koffie en chocomel, als ik trek heb in iets zoets, neem ik een ferrero met kokos.
Zoals ik als tip las op uw site.
Vriendelijke groet, Tineke

19-05-2009

Beste Pat,

Wat jammer toch weer dat er zo weinig of geen reacties voor het gastenboek komen! Ik zou willen zeggen: kom op mensen! Realiseer je hoeveel steun deze site je gegeven heeft en nog steeds aan jou en anderen kan geven!
Daarnaast zag ik op MSweb (ik bezoek die site zo nu en dan nog eens al vind ik 'em behoorlijk deprimerend, misschien wel juist daarom als stok achter de deur;-) dat er een enquete gehouden wordt; er wordt onder andere gevraagd wat je mist op de site en waaraan MSweb een donatie van 10.000 zou moeten spenderen. Heb daar ingevuld dat ik meer aandacht zou willen zien voor MS & voeding en het dieet van dokter Maas, en dat ze het geld voor een onderzoek  op dat gebied zouden kunnen aanwenden. Ik ben benieuwd of MSweb dit negeert als deze antwoorden door velen gegeven worden. Misschien kun jij hier wat aandacht aan besteden Pat, al kan ik het me ook goed voorstellen als je helemaal klaar bent met MSweb?

Groetjes Eveline 

05-06-2009

Hallo Pat, bedankt voor je reactie.
Ik heb de periode voor Friesland en de afgelopen 2 weken heel secuur een lijst bijgehouden wat ik eet en drink, wat ik evt. twijfelachtig vind markeer ik met een stift.
En ik schrijf erbij als ik iets bemerk van klachten of verandering.
Hier ga ik gewoon mee door, want zo ben ik veel bewuster bezig met de voedingsmiddelen.
En koffie drink ik sinds ik begonnen ben niet meer, heb er absoluut ook geen behoefte meer aan.
Nogmaals over een poos laat ik weer wat van me horen.
Groeten. Tineke

07-06-2009

Hoi Pat,
Ik heb in februari 2009 te horen gekregen dat ik MS heb.
Ik heb met kerst een aanval gehad: tintelingen overal, ongevoeligheid en uitvalsverschijnselen
Via een kennis ben ik aan het dieet van dokter Maas gekomen.
Dat heeft me zoveel hoop gegeven! Een verschil van dag en nacht.
Ik zag eerlijk gezegd het hele leven niet meer zitten toen ik het net hoorde.
Ik houd me vanaf maart strikt aan de lijst van dr. Maas.
De koffie vond ik het ergst; echt afkicken. Maar het is gelukt want nu mis ik het niet meer.
Chocola is ook pittig om te laten staan, maar bedankt voor de tips.
Verder heb ik gemerkt dat ik niet tegen rozemarijn kan. Kan dat?
En het kruid marjolein ook niet.
Ik gebruikte ook altijd omega 3-6-9-olie, maar daar voel ik me ook niet goed bij.
Dat vind ik wel jammer want dat schijnt wel heel gezond te zijn.
Ik voel me steeds beter worden; de tintelingen worden minder en krachtsverlies/uitval heb ik gelukkig niet meer gehad.
Af en toe slaat de twijfel toe. Dan denk ik: het is te mooi om waar te zijn en dan denk ik dat ik naief ben om te denken dat het zo kan.
Maar dat gevoel heb ik vooral als ik bv. bij de neuroloog ben geweest die me interferon aanraad en niet in het dieet gelooft.
Heb je ook het artikel gelezen in het AD van 29 mei over Tysabri?
Als ik dit dieet niet had was ik misschien blij geweest dat er iets is gevonden maar nu merk ik dat ik sceptisch ben over de bijwerkingen en gevaren die misschien later zullen uikomen. Weet jij er meer van?
Soms durf ik niet te geloven dat het goed met me blijft gaan en dan denk ik: als het nodig wordt, kan ik dan altijd nog tysabri gebruiken. Ik blijf af en toe het schrikbeeld voor me zien dat ik niks meer kan en afhankelijk word.
Maar gelukkig overheerst de positieve gedachte.
Ik wil jou gigantisch bedanken voor je site en moedgevende berichten!
Liefs Jacky

10-06-2009

 

Hallo Pat,

Ik ben me (helaas) nog maar een paar weken aan het verdiepen in ms. Al een hele tijd wordt ik onderzocht vanwege allerlei klachten die een half jaar geleden begonnen met een oogzenuwontsteking. Daar kwam ernstige vermoeidheid bij, tintelingen, duizelingen en allerlei andere vervelende zaken. Nu moet ik binnenkort naar de neuroloog omdat nu pas het ernstige vermoeden bestaat dat mijn klachten uit ms voortkomen.

Natuurlijk ben ik op internet gaan lezen wat ms nu eigenlijk precies betekent en wat er aan te doen valt. Ik lees inderdaad heel veel over medicijnen en wat algemene leef-richtlijnen, maar niet tot nauwelijks over voeding! Het verbaast mij heel erg dat er niet serieus onderzoek naar is gedaan, terwijl ik alle reacties op jouw site lees en zie dat mensen baat hebben bij het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen. Ik vind het onbegrijpelijk. En dat terwijl de wetenschappers heus wel weten dat asptertaam en bepaalde E-stoffen, met name de smaakversterkers, slecht zijn voor je gezondheid. Voor iedereen is het slecht, dus waarom niet zorgvuldig de effecten onderzoeken van deze stoffen bij ziektes zoals MS?

Zonder dat de diagnose MS dus al bij mij is gesteld, hou ik me nu al zo veel mogelijk aan je richtlijnen om bepaalde middelen te mijden. Ik ben nog maar kort bezig, dus ik kan er nog niet zeggen of het bij mij veel scheelt. Maar in ieder geval voelt het goed tot nu toe!

Kortom, ik wilde je in ieder geval even complimenteren met je informatieve site en al het werk dat je er in steekt! Het moet vast fijn zijn om te lezen dat er veel mensen zijn die wel achter je staan.

Ik zal je over een tijdje laten weten hoe het met me gaat en wat het "dieet" met me doet.
Bedankt tot zover voor de goede tips op je site!

Groetjes,
Marianne

20-07-2009

Hi Pat,

Heb ervaring met roken = slecht.
Na twee jaar gestopt te zijn, met reden, heel subtiel weer begonnen.
Dat ging 2 weken goed. Daarna, bij trek 3 of 4, voelde ik 'het'
in mjn benen en kon letterlijk accuut bijna niet meer lopen.
Klinkt ongeloofwaardig, probeerde dit twee dagen nog eens.
Meteen zelfde verhaal, na 2e of derde trek slecht lopen.
Je snapt dat ik eeeccht niet meer rook.
Ik belde mevr Maas hierover en die zei meteen dat er cacao zit in sigaretten en dat ze blij  was dat ik zelf had ondervonden.wat in ieder geval voor mij, niet goed was

Liefs, Anneke

21-07-2009

Hi Pat,

Ik was weer eens te snel.Lees op je site dat je expliciet waarschuwt voor roken. Ik heb voor mezelf natuurlijk onafhankelijk van jou site, bewezen hoe direkt een sigaret kan (tegen)werken.

Ik ben overigens nog niet zo goed in het opmerken van wat slecht voor me is. Ik oefen ermee:) Roken was echter superduidelijk ! Voor mij ......

Liefs, Anneke

29-07-2009

 

Beste Pat,

Wat ben ik blij met jouw  'chocoladeverhaal'.
Op het ogenblik word ik onderzocht op MS.
Voor mij is het al lang duidelijk maar de doktoren doen  inmiddels al jaren over de diagnose!
In de tussentijd ben ik bij verschillende natuurartsen geweest en hoewel niemand weet wat ik mankeer,
raadden ze allemaal een 'natuur deet' zonder koek, snoep en.... chocolade aan!
Een ayurvedische arts zei zelfs (ongeveer 5 jaar geleden al) dat chocolade in verband met MS wordt gebracht!
Ik heb me lang heel goed aan het dieet gehouden en ik heb ook hele goede jaren gehad.
Dit jaar heb ik een aantal zeer moeilijke gebeurtenissen te verwerken gehad en werd ik ontzettend moe. Om het een beetje
aan te kunnen ben ik heel wat chocolade gaan eten!            dom, dom................
Inmiddels heb ik een enorme terugval en ik ben er absoluut zeker van dat dit toe te schrijven is aan de chocolade
(en de stress).Toevallig las ik je berichtje en dat geeft me weer moed. De chocolade gaat direct en nu definitief uit mijn huis en de drop ook!
Ik wens jou het allerbeste en hoop nog eens iets van je te lezen,
Hartelijke groeten van
Cora

07-08-2009

Hoi Pat (en hoi lezers van dit gastenboek)

Binnenkort krijg ik de uitslag van een reeks onderzoeken.
Zoals het er nu uitziet, verwacht ik de diagnose MS.
Hoewel ik het al jarenlang door mijn hoofd speelt, is een definitieve  diagnose toch een hele klap.
Na een dagenlange paniek heb ik mezelf weer bij elkaar geraapt, ben ik gaan  'googelen'' en kwam tot mijn
verrassing verschillende sites tegen die gingen over de relatie tussen voeding en MS.
Wat een eye-opener!
Ik herken er zoveel in! Omdat mijn klachten jaren geleden eerst op ME leken, ben ik ooit naar een orthomoleculair arts gegaan
die mij een candida-dieet voorschreef. Best streng maar ik knapte er wel van op.
Na enige tijd ging het zo goed dat ik wat verslapte. Later ben ik nog naar een andere natuurarts geweest en hij schreef opnieuw
een candida dieet voor.
Om een lang verhaal kort temaken: Ik heb over een lange periode steeds goede en minder goede tijden gehad.
Achteraf gezien ging het steeds slecht als ik me niet aan mijn dieet hield maar daar had ik toen niet zo'n erg in.
Dit jaar was een moeilijk jaar voor mij. Ik had zoveel stress en dacht dat chocolade en snoep
me wel even door een moeilijke periode heen zouden helpen.
Ook ging ik mee naar een Chinees restaurant waar ik voor het eerst in jaren weer alles at en aan het toetjesbuffet meedeed.
En je raadt het al........ Ik kreeg zo'n ontzettende terugval. Zo heftig heb ik het nog nooit meegemaakt!
Nu snap ik dat het waarschijnlijk van : oa. de vetsin, de chocolade en de suiker kwam! Tjonge, wat stom van mij
want nu zit ik al 14 dagen met allerlei nieuwe, vervelende  neurologische verschijnselen.
Ik hoop van harte dat hier meer bekendheid aan gegeven wordt en dat mensen met MS hier hun voordeel mee kunnen doen.
Fijn dat je deze site onderhoudt. Mij heeft het weer hoop gegeven.
heel veel groeten en het allerbeste gewenst van
Geertje

25-09-2009

Hoi Pat,

Gisteren heb ik definitief de uitslag MS gekregen. Een paar maanden geleden kreeg ik na het eten van pasta met zeevruchten opeens een raar tintelend gevoel in de rechterkant van mijn lichaam en een uur later was aan die kant mijn hele gevoel weg. Ook de klieren in mijn hals en milt zwollen op. Hierdoor dachten de artsen in eerste instantie aan voedselvergiftiging/intolerantie. Uit de MRI en lumbaalpunctie bleek echter dat het toch om MS gaat. Ik heb nog 2 keer na het eten van schaal- of schelpdieren weer een soortgelijk tintelend gevoel in mijn benen gehad, erna heb ik deze producten laten staan ook al wijzen allergietesten niets uit. Ik voel gewoon dat dit slecht is voor mijn lichaam. Ook merk ik dat ik erg slecht reageer op alcohol, frisdrank met aspartaam en bepaalde soorten vis (tonijn). De artsen geven aan dat zij het onverklaarbaar vinden dat mijn MS samenhangt met voedsel en schreven het toe aan toevalligheid. Het voelde voor mij echter te toevallig en ik was dan ook dolblij dat toen ik op internet ging zoeken naar "MS en voedsel" ik jouw site vond. Ik ga meteen vandaag beginnen met een voedingdagboek en laat cacao ook meteen staan. Baadt het niet dan schaadt het niet en ik vind het erg prettig (al is het alleen het idee) dat ik misschien toch zelf positief kan bijdragen om mijn ziekte zo goed mogelijk onder controle te houden ipv alleen maar " afwachten tot de volgende shub optreedt"
Op zich voel ik me nu prima en ik hoop dat dat nog heel lang zo blijft. Pat, heel erg bedankt voor alle informatie op je site!
Heel veel succes verder,

Groetjes
Maya

15-10-2009

Hallo Pat,
kwam per toeval op jouw site terecht en zag daar eigenlijk mijn visie staan.
Ja ik ben ook patient en al negen jaar klachtenvrij tot afgelopen juni.
Toen was ik aan het werk en ik stond na een telefoon gesprek op, en was mijn rechter kant verlamd mijn mond stond scheef.
Nou opname volgde…. ze dachten in de eerste instantie dat het een  herseninfarct was.
Direct werden meteen bloedverdunners in een hele hoge dosis gegeven, en tot mijn grote opluchting hielpen  ze meteen.
Maar  na een aantal dagen kwamen ze terug.
En  omdat er in de loop van de dagen nog 3 maal CT scans met contrast vloeistof volgde die geen infarct aangaven stapte men over op plan B.
Dan zou het misschien toch MS kunnen zijn waar we nu mee te maken hadden.
Maar er waren al negen jaren geen klachten?
Misschien hebben we toen een foute inschatting gemaakt zei de neuroloog.
Maar dan moest er even een nieuwe lumbaalpunctie genomen worden net zoals 10 jaar geleden.
En dat weigerde ik dus, want ik had er de vorige keer zoveel last van gehad. Vermoeidheid, ziek misselijk, kon nauwelijks rechtop zitten.
Toen mijn man vroeg hoe het dan mogelijk was dat ik in de eerste instantie zo goed reageerde op de bloedverdunners,
zeiden ze dit niet direct te kunnen verklaren.
Nu ben ik weer thuis en denk vaak aan wat er misgegaan zou kunnen zijn.
Ik ben me er natuurlijk van bewust dat het een ziekte is die chronisch is en vaak alleen maar slechter word.
Maar wat had ik anders dan anders gedaan?  CHOCOLADE  gegeten elke dag een heel klein stukje,
want dat zou goed tegen rimpeltjes en de ouderdom zijn.
Dat deed ik nog niet zo heel lang voordien juni.
Ik kan het niet bewijzen ……… maar heb je nog meer bewijs nodig!
groetjes Monique

26-12-2009Hallo Pat,
 
Eindelijk neem ik eens de tijd om je een berichtje te sturen want sinds ik je site heb ontdekt gaat het steeds beter met me en ben ik steeds drukker met van alles en nog wat...
Allereerst wil ik je bedanken voor de site en al je informatie want ik kan wel zeggen dat dit mijn leven totaal veranderd heeft.
Ik ben 45 jaar en leerkracht op een basisschool. Ik kreeg steeds meer vermoeidheidsklachten en kon me erg slecht concentreren waardoor ik niet meer kon werken en ik me ziek moest melden. Eerst werd er gedacht aan een burnout maar ik kon me hier helemaal niet in vinden omdat ik me totaal niet overspannen voelde. Ongeveer een jaar later (maart 2009) kreeg ik een oogzenuwontsteking en na onderzoeken werd de diagose MS gesteld.
Sinds ik deze zomer je site heb ontdekt heb ik eerst chocola, gele vla en koffie laten staan, dit gaf meteen al een hele verbetering, ik kreeg meer energie. Daarna heb ik me streng aan de lijst gehouden en iedere week ging het beter met me. Met behulp van bioresonantie heb ik mijn intoleranties laten meten. De lijst die daaruit kwam was bijna gelijk aan de lijst van jou site... Koffie kan ik wel verdragen maar daar was ik zelf ook al achter gekomen. Ik ben voor heel veel E-nummers intolerant, ook diesel en benzine dampen en voor bepaalde bestrijdingsmiddelen moet ik oppassen. Het blijft nog steeds goed opletten dat ik geen verkeerde dingen binnen krijg.
Als ik me houd aan mijn dieet gaat het heel goed met me, ik heb weer energie en verder helemaal geen klachten meer. De tintelingen in mijn vingers zijn helemaal verdwenen. Ik ben weer volledig aan het werk en geef nu weer vier dagen per week les aan groep 3.
Ik hoop dat ik met dit berichtje je een beetje heb kunnen steunen in je goede werk.
Nogmaals heel erg bedankt.
 
Met vriendelijke groeten,
Welma

Dit was het laatste bericht van 2009

Helaas krijg ik de laatste maanden vrijwel geen reacties meer. Dat heeft zo zijn redenen. Een hele grote rede ervan is dat nog steeds de theorie word ontkend door de commerciele MS stichtingen zoals MS web. Ondanks de vele positieve reacties die MS patienten steeds hebben. Jammer genoeg zijn deze stichtingen te sterk voor ons. Wij hebben niet de financiele middelen om deze theorie te bewijzen . Zij hebben dat wel maar gebruiken dat geld niet voor zo'n onderzoek omdat ze diep in hun hart weten dat MS dan wel eens verleden tijd zou kunnen zijn.
Hun geld gaat alleen naar onderzoek naar medicijen want daar valt veel geld mee te verdienen.

Daarom komt er ook geen propaganda voor onze theorie. In tegendeel, als iemand ze er over vraagt zeggen ze ijskoud dat het slecht voor je is !!

.
Ik zie dat er nog steeds erg veel mensen op mijn site komen die belangstelling hebben in het verband tussen voeding en MS. Ik hoop dat de mensen die "nieuw" zijn zo verstandig zijn om dit te proberen zodat ze zullen zien dat het echt helpt. Ik kan zelfs eerlijk zeggen dat dit het enige is dat helpt!
De bevindingen blijven uit. Ik vind het erg jammer voor het gastenboek . Zeker voor de mensen die nu de diagnose MS krijgen. Zij moeten nog beginnen. Gelukkig kunnen deze mensen wel in de oude gastenboeken lezen hoe het iedereen is vergaan.

 

Voorlopig zal ik niet meer met een nieuw gasteboek beginnen. Een gastenboek dat maar leeg blijft vind ik niet echt stimulerend. De site blijft natuurlijk open.

Ik wens iedereen een geweldig en shubvrij 2010 toe. En dat kan nog steeds, als je de dingen die jouw lichaam niet hebben wil, niet meer eet of drinkt.

Veel lieve groeten van Pat

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

lees ook in mijn:
Gastenboek deel 1
( januari 2003 t/m december 2003)
Gastenboek deel 2 ( januari 2004 t/m december 2004)
Gastenboek deel 3 ( januari 2005 t/m december 2005)
Gastenboek deel 4 ( januari 2006 t/m december 2006)
Gastenboek deel 5 ( januari 2007 t/m december 2007) 
Gastenboek deel 6 ( februari 2008 t/m december 2008) 

  Terug naar welkom