Zie Multiple Sclerose Zo

 

 

Let eens op je voeding en luister naar je lijf.
------------------------------------------------

Ik zal eens proberen om uit te leggen wat ik daar mee bedoel.

Zeker als je MS hebt heb je goede en slechte dagen maar zelfs ook goede en slechte uren. Nou, dààr moet je nu goed op letten.

Wanneer er ineens aan de situatie in je lijf iets verandert. Het kan zijn dat je benen heel stijf of strak gaan aanvoelen of dat je ogen ineens raar doen, dat je handen gaan tintelen, dat je niet meer zo lekker loopt als een uurtje daarvoor, dat je ineens last krijgt van sensibiliteits storingen.(misschien weet je niet wat dat is maar dat zijn pijnlijke plekken op de huid die je krijgt op een plaats waar plotseling een temperatuur verandering plaats vind. Bijvoorbeeld je staat onder de douche en de spetters die opspringen en die eigenlijk koud zijn, voelen haast gloeiend aan op je huid. Je zou het eigenlijk lekker warm moeten voelen maar je voelt alsof je je verbrand. De temperatuur van je huid is ongeveer 37 graden en de rondspetterende spetters zijn koud, maar voelen door die gevoelsstoring gloeiend aan.Of je voelt je ineens verschrikkelijk moe.

Er kunnen honderden dingen veranderen en misschien nog meer. Je voelt dus een verandering in je lijf ten opzichte van de tijd ervoor. Meestal een minder prettige. Als je zoiets voelt moet je gaan nadenken.

Wat heb ik de laatste paar uur gegeten? En zelfs wat heb ik de laatste paar dagen gegeten?

Het beste is eigenlijk om alles op te schrijven. Je maakt een "eetdagboek". Je stopt vaak ongemerkt iets in je mond waar je later niet meer aan denkt. Denk ook goed aan dat wat je hebt gedronken.
Dit zijn ook dingen die over het hoofd word gezien. Ook drinken kan een oorzaak zijn. Coca Cola heeft in de allergiewereld dezelfde uitwerking als cacao. Suikervrije Cola ook.

Denk gewoon dat dit een soort van dieet wordt.

 

De problemen kunnen veroorzaakt worden door heel veel dingen Voor iedereen zal dat ook anders zijn.

Het enige dat slecht is voor elke MS patient zijn cacao producten.

Er zijn heel veel van die producten en ook is cacao erg vaak verstopt. Ik kijk dan ook altijd of er ergens staat geschreven of het er in zit. Verkijk je daar niet op want het komt erg vaak voor.
Je zou bijvoorbeeld niet denken dat er in engelse drop cacao zit. In ieder geval in van die bruine zit het dus wel.

Ook zou je niet zeggen dat cacaoboter in gepofte rijst zit. Van die leuke gekleurde korreltes die manna heten .Om het glimmend te maken smeren ze er cacaoboter over.Er zit vaak ook cacao in drop. Ik heb bijvoorbeeld zelf duidelijk ondervonden dat de harlekijn drop waarschijnlijk ook cacao bevat. Ik at er in die tijd heel veel van. Tot ik besefte dat ik zo ziek werd van deze harlekijn drop. Nadat ik was gestopt ging het weer beter met me.
Laatst kocht ik van die zakjes om saus te maken voor tortilla's en je kunt het geloven of niet daar zat ook cacao in. En wat te denken over de cappucino. Daar gaat ook heel vaak cacao over het schuim. In ontbijkoek zit soms ook cacao. Het wordt ook vaak beschreven als "specerijen". Het zit vaak in sausjes en zelfs kan het zitten in pindasaus.

Soms als ik iets niet vertrouw omdat iets te donkerbruin is naar mijn zin dan eet ik het niet.

.Waar ik nog niet over heb geschreven is ASPARTAAM.
Steeds meer wordt er gewaarschuwd voor de zogenaamde nepsuikers. Er is eigenlijk nooit goed onderzocht wat dit chemische zoetmiddel met de mens doet. Nu vraagt men zich af hoe het toch komt dat er zoveel meer bijvoorbeeld dementie en andere hersenziektes voorkomen dan 30 jaar geleden toen de Aspartaam nog niet in de handel is. Ook MS wordt vaak in verband gebracht met deze kunstmatige zoetstof.
Kijk ook eens op de rondleiding. Ik vind het onrustbarend.Tegenwoordig is er ontzettend veel van dat spul in de handel. Denk maar aan al de lightproducten, veel vruchtensappen, kauwgum en nog veel meer.

Wat ook erg slecht is , is Vè-tsin. Dit is een soort zout dat veel gebruikt word in buitenlandse gerechten Vooral Indische, Indonesische en Chineese restaurants gebruiken het. Een paar jaar geleden is dit spul verboden door de Nederlandse regering Maar nu kun je het weer overal kopen. Het is een smaakversterker en conserveringsmiddelvoor veel gerechten. Meestal wordt het ergens in verwerkt als de naam E 621
Als je goed oplet kun je het in ontzettend veel artikelen vinden. Maar kijk hier erg voor uit en zoek een alternatief. Bijvoorbeeld naturel chips in plaats van paprika chips

Weet je waar je ook eens op moet letten? Op amandelspijs en marsepein. De meeste shubs zijn rond kerst en sinterklaas. Dit is de tijd waar spijs en marsepein veel worden gegeten.In marsepein zit ook altijd kleurstoffen en cacao. Ook de kruiden van de speculaas en de kruidnootjes zijn vaak niet goed voor ons.

Het kan van alles zijn en dat moet je voor jezelf gaan uitzoeken.

Als je dus verandering in je lijf voelt dan ga je bij jezelf na wat je de laatste uren hebt gebruikt.Dat moet je dus een hele tijd niet eten. Probeer het dan na een paar maanden nog eens en als het dan weer terug komt dan is dat een van de boosdoeners.Je moet dus steeds allert zijn.

Ik begrijp dat dit heel omslachtig lijkt. Maar het valt erg mee. Het is niet zo moeilijk. Als je het goed doet dan voel je al snel resultaat.

De meesten gaan in de fout omdat ze het eigenlijk niet vol kunnen houden en dan toch maar soms stiekem weer zondigen. Ze beginnen vol moed en na een paar dagen geloven ze er niet meer in en dan gaat het fout.Ze eten dan toch weer boterhammen met hagelslag of zoiets. Je moet natuurlijk wel erg consequent zijn en dat is vaak moeilijk.

Mensen die dit echt kunnen opbrengen gaan er steeds makkelijker mee om. Ik hoor van DIE mensen ook altijd dat het veel beter met ze gaat. Ik ben van plan om al de goede resultaten in mijn gastenboek te zetten. Daarom wil ik diegenen die baat hebben bij het letten op je voeding en het weglaten van enkele dingen in je voeding, vragen of je ajb je verhaal wilt mailen zodat ik dit in het gastenboek kan plaatsen.

Natuurlijk zeg ik er wel bij dat als je al heel lang MS hebt en de zenuwbanen zijn dusdanig beschadigd, deze niet meer door het lichaam gerepareerd kunnen worden. Je knap wel heel erg op en je gaat je ook echt veel beter voelen. Ook is het zo dat je als je dan voortaan op je voeding let, je helemaal niet meer achteruit zal gaan omdat de zenuwbanen niet meer verder worden geirriteerd.

                                                                

Zij die van te voren weten dat ze het niet zullen kunnen volhouden durven er vaak niet voor uit te komen en zeggen dan ook niets meer of zeggen zelfs dat het niet helpt.

Diegenen die direkt fel en boos op mijn verhaal reageren omdat ze het niet geloven of het een onzin verhaal vinden geef ik het advies : "probeer het want je zult zien dat het helpt, als je het niet probeert zul je het nóóóóóóóit weten".

Treur niet om de dingen die je niet mag hebben maar wees blij met de dingen die je wel nog mag hebben. Als je zo denkt gaat het een stuk makkelijker.

Ik ben een gigantische snoeper en mis de chocolade best wel. Daarom ben ik steeds op zoek naar dingen die op chocolade lijken maar het niet zijn. Zo eet ik zo nu en dan een stukje Caramac. Je kunt het vaak kopen bij benzinepompen. Het lijkt er echt een beetje op.

Dan zijn er ook nog heerlijke bonbons. Niemand zou zeggen dat er absoluut geen cacao in zit. Jullie kennen ze allemaal maar weten het waarschijnlijk niet. Het zijn de Rafaello Confetteria van Fererro.
(PAS OP want het zijn niet de bruine ballen, want die zijn gewoon van chocolade, maar de witte ballen allemaal apart verpakt met cocos erop)
Ik vind ze zo heerlijk dat ik er wel een doos van op kan. Maar ja... dan die lijn hŤ. Heb er trouwens nu een in mijn mond Ik moest tenslotte de naam goed spellen dus pakte ik er eentje hmmmmmmmmmmm.

Verder kun je in Frankrijk bij de supermarkt ook vaak een soort plakken chocolade kopen. Ze liggen nb. bij al de chocolade. Ze heten Confiserie blanche fantasie.Het zijn vier plakken witte "chocolade" in cellofaan. Het is geen cacao, maar een soort fantasie cacao maar heeft niets met cacaoboter of gewone cacao te maken.Ik maak van die plakken zelfs wel eens bonbons of een toetje. Ik kan er trouwens ook voor zorgen dus mail me als je ze hebben wil. Als je besluit iets te kopen kijk dan ajb goed naar de ingrediŽnten. Het kan natuurlijk zijn dat je net iets anders te pakken hebt waar wel cacao inzit

Nou en dan zijn er nog van die lekkere dingen . Het lijkt ook eigenlijk niet op cacao maar ik eet het er wel voor en dat zijn Frosties en Smacks van Kellogg's. Dat zijn graanrepen met melk.

In van die witte Icecups (cacaofantasie) in van die bruine papiertjes zit het ook niet. Maar ik vind die niet lekker.

Nou voorlopig was het dat. Als jullie zelf ook suggesties hebben hoor ik het graag.

Ik wil nog even DIT schrijven Ik heb deze homepage niet gemaakt om jullie te dwarsbomen. Maar gewoon om zoveel mogelijk MS patienten te helpen. Ik hoop dat ik jullie bij het lezen van al deze dingen de ogen kan openen zodat jullie er misschien wat anders over na gaan denken. Het gaat mij zo goed en ik weet zeker dat het met jullie ook veel beter zou kunnen gaan. Als jullie beseffen dat het zo gek niet is wat ik schrijf, zullen jullie begrijpen als ik zeg: Neem niet alles klakkeloos aan van een arts die je maar medicijnen wil aanpraten. Het is jouw lijf. En je bent verantwoordelijk voor dat lijf dus moet je er zelf iets aan doen. En dat kan, ook al zal het soms niet makkelijk zijn. Knok ervoor!

 

mail me als je vragen hebt de postduif brengt het graag naar me toe.

 

Hierbij wil ik jullie nog een verslag doen van de Nationale MS dagen op 8 en 9 november 2003. Daarin vertel ik jullie hoe ik ben behandeld tijdens het uitdelen van de flyers.

 

Op de volgende bladzijde ga ik vertellen,

wat ik niet begrijp.Ook zal ik er soms wat vragen beantwoorden die ik krijg en die ik op een of ander manier in een ander gastenboek zie staan.

 

Met deze homepage ben ik haast elke dag bezig. Kom snel weer eens terug misschien staat er weer iets nieuws voor je in. En........ misschien kun je eens iets in mijn gastenboek schrijven. Dank je wel.

 


lees in mijn:
Gastenboek deel 1 ( januari 2003 t/m december 2003)
Gastenboek deel 2 ( januari 2004 t/m december 2004)
Gastenboek deel 3 ( januari 2005 t/m december 2005)
Gastenboek deel 4 ( januari 2006 t/m december 2006)
Gastenboek deel 5
( januari 2007 t/m december 2007)
Gastenboek deel 6
 (februari 2008 t/m december 2008)
Gastenboek deel 7  (januari 2009 t/m december 2009)

Ja hoor Gisteren is het me wéér gebeurd. Ik dacht dat ik het helemaal in de hand had maar niet dus. Ik zal vertellen wat er was. De dag verging als alle anderen . Had niet veel te doen en na mijn dagelijkse soap ging ik boodschappen doen. Ik voelde alleen bij het opstaan al dat mijn been wat moeilijk deed. Maar ach dat gaat wel weer over. Tijdens het boodschappen doen voelde mijn benen echt vervelend. Ze deden pijn en een van de twee sleepte achter me voort zodat ik bijna viel. Het voelde niet lekker. Omdat ik jullie pas had geschreven dat ik goed naar mijn lijf moet luisteren deed ik dat ook en het zei me weer : "Je hebt iets verkeerds gegeten" . Dit komt wel eens vaker voor maar ik ben dan gewend dat het weer weggaat. Ik dacht en dacht maar kwam er niet achter Tot ik mij realiseerde dat ik voor de televisie zoutjes had zitten eten n wel de Snack a Jacks van Quaker. Ik begon direkt te lezen en wat schetste mijn verbazing ,er zit de smaakversterker E621 in. Dit is dus Vé Tsin. Het zout dat ook heel vaak gebruikt word bij de chinees. Het is in Nederland al jaren verboden en toch zie ik het steeds weer in de supermarkt liggen. Dit is het E nummer waar men steeds weer voor waarschuwd. Weer iets dat ik voortaan moet laten staan. Als je dit regelmatig zou eten zou je er een flinke shub van kunnen krijgen. Trouwens gisteren had ik een pakje Taco's van Knorr gekocht. Je hoeft daar alleen nog vlees en groenten bij te gooien en de saus en de soort pannekoekjes zit erin. Ik natuurlijk lezen. En ja hoor in de saus zit ook magere cacao.
Ik hoor van Ms patienten die ook diabetes hebben. Nou ik eet nooit chocolade want ik heb suiker. Je ziet dat het dus ook op een andere manier kan. Cacao kan overal inzitten om een smaak of om een kleur te creŽren.

 

Gelukkig heb ik me nooit iets hoeven aantrekken van al die goedbedoelde tips van iedereen , omdat ik vanaf het begin in 1989 weet en voel dat ik goed zit. Vanaf het moment dat ik hoorde dat ik MS heb voelde ik aan mijn lijf dat bepaalde stoffen of voeding mijn klachten erger maakten. En vanaf dat moment heb ik ook alleen gegeten wat mijn lichaam niet vevelend vindt. Ik kan eigenlijk ook niet zeggen dat ik een bepaald dieet volg maar ik volg eigenlijk gewoon mijn lichaam. Het volgen van een dieet lijkt me ook veel moeilijker omdat bij elk dieet er ook dingen zijn die je lijf niet hebben wil en daar kom je dus nooit achter. Dan denk je steeds hť dat dieet helpt niet maar dan zit er in dat dieet iets dat je niet goed verdraagt. Daarom zeg ook nog steeds LUISTER GOED NAAR JE LIJF. En dat kan ik niet vaak genoeg zeggen Maar nog erg veel mensen doen dat niet en dat is jammer. Want als je dat doet kun je de MS helemaal de baas zijn. En dat weet ik zeker.

 
Wanneer je Engels spreekt vind je hier een goede website over allergie en voedings-intolerantie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hier vind je de index van mijn site. Misschien heb je wat over het hoofd gezien.

Terug naar welkom